Introductie

Telecom koeling met TelAir units


Telecom koeling voor Centrale Diensten Gebouw in Rijssen.

In de komende jaren naderen meer dan 145 TenneT hoogspanningsstations het einde van de levensduur en moeten klaar gemaakt worden voor de toekomst. De hoogspanningsstations zijn niet overal hetzelfde ingericht, waardoor op dit moment overal maatwerk nodig is. De vervanging en opwaardering van zoveel hoogspanningsstations in een beperkte tijd is een enorme uitdaging.

 

Introductie

Het Bay Replacement programma (BRP) van TenneT pakt dit op verschillende, innovatieve, manieren aan.  Niet alleen op technisch gebied wordt er vernieuwd. Ook de gebouwen op sommige stations worden aangepakt. Rijssen is het eerste station dat wordt vernieuwd.

 

Centrale Diensten Gebouw

Centrale Diensten Gebouw

Ook het Centrale Diensten Gebouw (CDG), het gebouw waar alle techniek in staat, wordt vernieuwd. En, net als de rest van het station, volgens een modulair concept. Vijf units worden in de fabriek van Ahorn Bouwsystemen gebouwd en compleet ingericht aangevoerd naar de bouwplaats. Op de bouwplaats worden de units naast elkaar geplaatst. Zo hoeft er alleen nog maar voor te worden gezorgd dat de daken en gevels netjes op elkaar aansluiten. Eerder werd het ter plaatse gebouwd en duurde het zeker een half jaar. Dit komt bijvoorbeeld doordat het beton moet uitharden en doordat het metselen veel tijd in beslag neemt. Het CDG in Rijssen is in enkele dagen geplaatst.

Het is wel zaak om op tijd met de voorbereidingen te beginnen. De bouwtijd (op locatie) van een geprefabriceerd gebouw is weliswaar veel korter dan bij een traditioneel gebouw, maar de totale doorlooptijd - inclusief voorbereiding en fabricage - is dat niet. In feite verplaatst de productie zich van de bouwplaats naar de fabriek.

 

Koeling

Koeling

Voor dit eerste CDG mocht STULZ de koeling leveren. Hiervoor is gekozen voor twee TelAir units. TelAir units zijn ontworpen voor installatie in telecommunicatie containers en technische ruimten. Als ze binnen zijn geïnstalleerd, wordt ruis tot een minimum beperkt en ook zijn de units beschermd tegen weersinvloeden en vandalisme. Dankzij Vrije Koeling kan er tot 83% bespaard worden aan de energiekosten. Het tweede project wat zal worden aangepakt is het GIS station in Alphen aan den Rijn.

 

Look and Feel

Look and Feel

Hoewel het een technisch gebouw is, is er ook aandacht besteed aan de uitstraling van het gebouw. TenneT heeft een beeldkwaliteitsplan opgesteld en Strukton heeft een architect ingeschakeld om een ontwerp te maken dat hieraan voldoet. In Rijssen is gekozen voor een duurzame houten gevelafwerking met verticale planken van verschillende breedte en dikte. TenneT en de betrokken aannemers blijven samen nadenken over verdere verbeteringen in zowel de technische, constructieve, duurzame als esthetische toepassingen in de bouw.

Bron: Strukton

 

Foto's

Foto's

To top